A szörfözés története
 
Írta: Nagy Bence 
 
2007. January 27.
 
 
A szörfözés atyja: Jim Drake
 
 
 
A kaliforniai Jamaica Bay vizén az első szörföt Jim Drake 1967. május 21.-én próbálta ki, így a szörfözés 2007.-ben ünnepli 40. születésnapját. A nagy ötlet a 32 éves repülőmérnök fejében 1962-ben fogant meg, majd öt évbe telt, míg elkészítette az első kardáncsuklóval rögzített árbócú, bummal és sverttel ellátott, valóban használható szörföt. 
 
 
Szörf terjedése, mint versenysport 
A következő tíz évben a szörfözés egyre népszerűbb lett, azonban a szörf maga nem sokat változott. A szörfözés versenysporttá vált, és kialakultak különböző verseny osztályok. Az egyes gyártók igyekeztek saját terméküket hivatalos versenyszörffé nyilvánítani, így különböző versenyosztályok alakultak ki. A szigorú osztályelőírások befagyasztották a versenyszörfök fejlődését.
 
 
Hawaii és a funboard
A pályán kívül azonban a fejlődés felgyorsult. A szörfösök egyre jobban figyeltek Hawaiira, ahonnan Robby Naish is érkezett, aki 1978-ban 15 évesen már harmadszor lett világbajnok. Ebben az évben kezdett el egy új fogalom terjedni a szörfösök körében, a funboard, mely azt a szörftípust jelölte, mellyel az erősszeles szörfözés erőlködés, összeszorított fogú kínlódás helyett, valódi élvezetté vált, egyfajta játékká az elemekkel. Ennek kialakulásához két újdonság járult hozzá: a trapéz, ami átvette a kezektől az erőlködés szerepét, valamint a szörfdeszkára csavarozott furcsa bőrpánt, az úgynevezett papucs, mely az ugratásokat könnyítette meg. Gyorsan kiderült azonban, hogy a papucsok nemcsak ugrásra alkalmasak. Beakasztott trapézzal és papucsokban lévő lábbal szörfözve, alig kell erőt kifejtenünk, és a szörf irányítása „gyerekjátékká” válik. A funboard-ok az elkövetkező években rohamosan fejlődtek, és új szörfözési stílust alakítottak ki, melyhez nagy mértékben hozzájárult néhány elengedhetetlen manőver, alapelem (vízistart, wasserstart) kialakulása. Jim Drake szerint: „A szörfözés vízistart nélkül olyan, mint az élet Mozart nélkül”. A fejlődés a szörfdeszkákra is kihatott. Hawaii-on egyre gyorsabb, kisebb, fordulékonyabb deszkák után kutatva 1982-ben a 2,2 m hosszú hullámlovas deszkára szereltek vitorlát, így jöttek létre a szinkerek, melyek megfelelő szél hiányában nem is képesek a szörföst a víz felszínén tartani. Az 1983-as Világ Kupa versenysorozaton a hagyományos háromszög pályán zajló versenyek mellett, hullámlovaglásban és szlalomban is összemérhették tudásukat a versenyzők. Így az addigi szörf versenysportág mellett, egy siklásra alapozott látványos, új sportág alakult ki.
 
 
Szörfözés kialakulása Magyarországon 
Kezdetben itthon is a régebbi típusú nyugati szörfök domináltak (Windglider, Mistral Competition, Hifly 333 és 111 stb.), de hamarosan egyre több funboard tűnt fel a hazai vizeken, és egyre több szörfös ismerkedett meg a siklás és a gyors manőverek fantasztikus élményével.
 
 
Hogy mi is a siklás?
A siklás a modern szörfözés egyik legfontosabb eleme. A siklás és a siklásra alkalmas szörfök minőségi változást hoztak a szörfsportban: a szörftest és a vitorlák tervezésénél az egyik legfontosabb szempont a minél korábbi siklás lett.
Egyre erősödő szélben szörfözve (0-3 Beaufort), a szél sebességével arányosan nő a sebességünk. A vitorlára ható erő és a deszkára ható vízellenállás növekedése miatt a vitorlát egyre nehezebb tartani. A szörf építésétől függően 2-4-es erősségű szélben a szörf sebességén ugrásszerű növekedés figyelhető meg. A szörf deszka nagy része (90 %) kiemelkedik a vízből, a deszka alatt kialakuló turbulens áramlás miatt a deszkára ható ellenállás lecsökken, a vitorlát könnyebb lesz tartani és a szörf sebessége hirtelen megnő. A szörföt ekkor már a vitorla helyett a deszkát döntve lábunkkal irányítjuk. Ha ekkor a trapézt beakasztjuk, lábunkat a papucsokba dugjuk, szinte súlytalanul száguldunk a víz felett. Aki ezt átéli, fanatikus szörfössé válik.
 
Forrás:
Lenkei Zsolt: Szörf könyv, 1989, ISBN:963 400 0134